Μήλος

 

Αν κάθε τόπος έχει ένα πρόσωπο, η Μήλος έχει δεκάδες. Νησί της Αφροδίτης, του ρομαντισμού και της ηφαιστειακής ομορφιάς, κοσμοπολίτισσα και πολυσυλλεκτική, πληθωρική και γεμάτη φυσικές ομορφιές, γραφική και ειδυλλιακή, η Μήλος είναι, πάνω από όλα, αυθεντική.

Προικισμένη από τη φύση με μια εκρηκτική παλέτα χρωμάτων, η Μήλος είναι ένα ηφαιστειογενές παζλ από επιβλητικές παραλίες – τοπία σπάνιας ομορφιάς.
Το πεταλοειδές σχήμα του νησιού οφείλεται στο μεγαλοπρεπή κόλπο του Αδάμαντα που δημιουργήθηκε από τον κρατήρα του ηφαιστείου, για να σχηματιστεί έτσι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος έχει δανείσει με μια μοναδική ποικιλία από εντυπωσιακά χρώματα και γεωλογικούς σχηματισμούς τις 70+ ακτές του νησιού.
Τοπία – παραλίες, όπως το περίφημο και πολυφωτογραφημένο Σαρακήνικο, ή το Κλέφτικο, γνωστό και ως “ Μετέωρα της θάλασσας ”,  ή η σπηλιά του Παπάφραγκα είναι μοναδικά στον κόσμο.

Και οι φυσικές ομορφιές της Μήλου δε σταματούν εδώ.
Ειδυλλιακές παραλίες, απόμερα ακρογιάλια, ακτές-γλυπτά σμιλεμένα από τη θάλασσα, είναι εικόνες που μαγεύουν κάθε επισκέπτη.

Κανένα άλλο Κυκλαδονήσι δεν έχει τόσες ετερόκλητες, σαγηνευτικές  και ιδιαίτερες παραλίες.

Στη Μήλο, εκτός από τις περίφημες παραλίες, που σχεδόν μονοπωλούν τη φήμη της, υπάρχουν και οι άλλες της πλευρές:

Ο πολιτισμός, με το ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ και ένα πλήθος πολιτιστικών δρώμενων. Aνάμεσά τους, οι αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής Μήλου.

Η ιστορία και ο αρχαιολογικός της πλούτος.
H ιστορική πρωτεύουσα κάτω από την Tρυπητή, με το Αρχαίο Θέατρο, οι Κατακόμβες, ο τόπος όπου βρέθηκε το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης, τα μαύρα τείχη. Το Κάστρο των πιλότων στην Πλάκα, με θέα στο εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Τα ιδιαίτερα μουσεία της.

H αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών της, οι ανεμόμυλοί της, τα μοναδικά παραθαλάσσια “σύρματα”.

Tα μονοπάτια φυσικής ομορφιάς και περιπάτου.

Ο φυσικός βιότοπος της Δυτικής Μήλου (περιοχή Natura 2000)

H «καυτή» πλευρά της με τους κρατήρες των ηφαιστείων, τις θερμές πηγές, τα παράξενα χρώματα.

Oι ενάλιες σπηλιές της και ο υποβρύχιος κόσμος της.

Η γευστική της κουζίνα.