Πολλώνια

 

Τα Πολλώνια είναι ένα ήσυχο, μικρό ψαροχώρι, στη Β.Α της Μήλου, που έχει αναπτυχθεί στην ακτή ενός όμορφου κολπίσκου. Η Αγ. Παρασκευή, η εκκλησία του χωριού, χτισμένη πάνω σ΄ένα ακρωτήρι, είναι μια μαγική εικόνα ορατή από όλα τα σημεία του χωριού. Εκτός από τις φημισμένες ψαροταβέρνες, στα Πολλώνια θα βρείτε ακόμα πολύ καλό φαγητό, καφέ και ποτό, παντοπωλεία, παιδική χαρά, γήπεδα basket και beach-volley, οργανωμένο κέντρο καταδύσεων.

Από εδώ οι αποστάσεις είναι γενικά μικρές: 10χλμ. Από τον Αδάμαντα, το κεντρικό λιμάνι του νησιού, 12χλμ. Από την Πλάκα και την Τρυπητή, 15 χλμ. από το αεροδρόμιο. H πιο μακρινή διαδρομή, περίπου 25 χλμ, είναι προς τις παραλίες της Δυτικής Mήλου: Τριάδες, Άγιος Ιωάννης, Αμουδαράκι, Αγκάθια.

Σε 2 μόλις χλμ. βρίσκονται οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις του προϊστορικού Αιγαίου και η ονομαστή σπηλιά του Παπάφραγκα.

Σε μικρή απόσταση και το κάτασπρο σεληνιακό Σαρακήνικο.

Πολύ εύκολα μπορείτε να κάνετε και εναλλακτικές εκδρομές, περιηγούμενοι π.χ. τον μεταλλευτικό πλούτο του νησιού. Θα μείνετε άφωνοι μπροστά στα χρώματα της γης στο λατομείο της Aγγεριάς ή στη θέα των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων στα Θειωρυχεία.

Από τα Πολλώνια με καραβάκι μπορείτε να επισκεφτείτε τη γειτονική Κίμωλο σε 30΄, το νησάκι της Πολυαίγου με τα τροπικά νερά – που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως και τα Γλαρονήσια, εντυπωσιακές βραχονησίδες από ηφαιστειακή λάβα.

Αν έχετε σκάφος, θα το αράξετε δίπλα σας, στο λιμανάκι των Πολλωνίων και θα κάνετε το γύρο της Μήλου φτάνοντας μέχρι το διάσημα Κλέφτικο και τη σπηλιά της Συκιάς.

Και βέβαια, θα αρχίσετε να μετράτε παραλίες, 70 πάνω-κάτω. Και όλες διαφορετικές. Γνωστές και άγνωστες.